Backup og synkronisering af billeder mellem flere maskiner

FreeFileSync arbejdsvindu
Her er der lavet en foldersammenligning i FreeFileSync

Som de fleste jeg kender, har jeg mere end en computer, kombineret med at jeg gerne opdaterer/skifter computer ind i mellem. Jeg bruger i øjeblikket 3 forskellige maskiner, og jeg arbejder med min billeder på alle tre. To af mine maskiner kører windows mens dens sidste er en ubuntu 9.10 boks.

Den kombination af maskiner og det at jeg gerne vil kunne bruge alle tre til billeder, har skabt et behov for at synkronisere billederne på de tre maskiner. Jeg vil nemlig gerne have at jeg kan gemme arbejdet på min hjemmemaskine, og fortsætte hvor jeg slap når jeg senere sidder på en af mine arbejdsmaskiner. Det vil sige at jeg vil have mine raw-billeder med tilhørende xmp-filer synkroniseret. Mine Bibble indstillinger har jeg bare kopieret en gang for alle, dem ændrer jeg ikke tit nok i til de behøves at være synkroniserede.

En sidegevinst ved synkronisering af maskinerne, er at jeg så vil have backup af alt mit arbejde (så jeg synkroniserer også lige med min webserver der kører Debian 5).

Nå, det var vist baggrundssnak nok. Den egentlige årsag til denne post er at jeg har fundet et lille gratis open source værktøj, der både virker på windows og Linux, og som gør synkroniseringen nem for mig. Jeg er begyndt at bruge FreeFileSync som er super nemt. Man vælger de to foldere man vil have synkroniseret herefter laver man en compare som fortæller hvor meget den vil tilføje, overskrive og slette på hver side.

FreeFileSync arbejdsvindu
Her er der lavet en foldersammenligning i FreeFileSync

Her er det første opmærksomhedspunkt – FreeFileSync styrer sine handlinger ud fra tidsstemplerne på filerne, så det er vigtigt at urene på de tre (eller hvor mange man bruger) maskiner går ens, eller kan der gå kuk i det.

Når man har lavet sammenligningen af de to foldere kan man så vælge om der er nogle af handlingerne der ikke skal udføres eller som skal være noget andet. Herefter vælger man så at trykke syncronize og så kører det ellers bare.

En meget positiv overraskelse for mig, var at min initielle synkronisering med min USB-disk (det der svarer til bare at tage hele mit Bibble katalog og kopiere ud på USB-disken) faktisk gik hurtigere end hvis jeg beder windows om at lave en kopi ud på min USB-disk. Det skyldes at FreeFileSync er skrevet fra bunden i C++ med det ene formål at kopierer hurtigt (i øvrigt samme tankegang som ligger bag Bibble5).

Så alt i alt er det meget nemt og hurtigt at komme i gang med FreeFileSync til at lave backup og synkronisering af billeder. Der er et par features jeg kunne ønske mig i en fremtidig version og det er blandt andet muligheden for at connecte til SSH eller FTP for at lave backup til andre lokationer. Jeg har indtil videre omgået denne problemstilling ved at bruge ExpanDrive til at mappe en min server som netværksdrev via SSH på mine windowsmaskiner. Man skal naturligvis ikke ukritisk bruge FreeFileSync til backup, da det ikke er backup-software, men kun til synkronisering. Hvis man holder øje med hvad man laver og holder tungen lige i munden kører det ret godt.

Det var en lille historie om hvordan jeg holder backup af mine billeder og holder mit arbejde synkroniseret. Jeg modtager gerne spørgsmål i kommentarerne og beskrivelser af andre løsninger, f.eks. baseret på NAS og lignende.

2 Kommentarer

 1. Hej Bo

  Nu hvor du bruger Ubuntu, så ville det også være oplagt, at bruge Ubuntu One til at synkronisere filerne mellem flere maskiner. Det er jo netop formålet med Ubuntu One. Med Ubuntu One får du også versionsstyring samt et webinterface til filerne. 2 GB er gratis, mens det kun koster 10$ om måneden for 50 GB.

  Du har sikkert haft kigget på den, og set at der ikke er en Windows klient. Men faktisk er dette en feature ved den nye Ubuntu 10.04, som udkommer den 29. april.

  Ubuntu One kan du bruge både til synkronisering såvel som backup, og der kommer løbende flere og flere features til.

  Så tag eventuelt et kig på det, når Windows klienten også er klar til april/maj 😉

 2. Hej Martin,

  Ubuntu One var oppe at vende, men der er to problemer med den. Den kører ikke med windows endnu, og jeg bruger windows mest. Det andet er at jeg pt. har 65GB billeder som jeg vil holde synkroniseret. Da jeg allerede har en Debian-server stående og køre, med rigeligt plads på, så var det bare nemt at sync’e op mod den. I samme kategori som Ubuntu One har jeg også kigget på Dropbox, hvor man kan få 100GB for 200$ om året.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.