Gør det selv: Softbox

Jeg har nu haft min blitz i en måned og er blevet super glad for den. Efter denne måneds brug, og efter at have set flere eksempler på hvor lækkert lys man kan lave med en softbox, er jeg sikker på at en softbox skal jeg have. Nu er en softbox ikke verdens mest komplicerede konstruktion, så da jeg så hvad de kostede blev jeg en smule nærig. Men nu er det sådan, at jeg vil have en softbox, men ikke gider betale for den. Så må man jo lave den selv. Så det har gjort, og her vil jeg fortælle lidt om hvordan. Så er der fri mulighed for andre, for også at lave en.

Efter jeg har afsluttet projektet er jeg blevet opmærksom på at der er plads til forbedringer, så jeg vil arbejde videre med det når jeg får lejlighed til det. Hvis der er nogen af jer der prøver at bygge denne gør det selv softbox og finder på lækre mods, så send dem endelige til mig på bo.vejgaard@gmail.com.

Til min gør det selv softbox har jeg brugt materialer for omkring 10-15 kroner (vil jeg tro). For at lave den præcis som jeg har gjort skal du bruge:

 • En papkasse hvor de mindste af de fire sider er min. 30×35 cm. Typisk en gammel flyttekasse el. en fra det lokale supermarked.
 • En hobbykniv.
 • En limstift eller en lim-mus. (jeg fik 3 lim-mus for 25 kroner i netto.)
 • En rulle sølvpapir.
 • En rulle bagepapir.
 • En rulle gaffa.
 • En hæftemaskine.
 • 4 halvstore papirsclips.
 • En kuglepen.
 • En lineal.

Hvis denne indkøbsliste har ruineret dig, så skal du nok ikke have en softbox nu, men ellers så er det alt hvad der skal bruges. Det meste findes jo i forvejen i de fleste hjem.

Jeg har brugt en icopal-papkasse og en gammel slidt hobbykniv.
Jeg har brugt en icopal-papkasse og en gammel slidt hobbykniv.

Jeg startede med at skære de fire sider af papkassen, så jeg havde 4 håndterbare stykker pap og arbejde med. Af vejen med resten, så man kan fokusere på det vigtige. De fire sider af papkassen skal blive til de fire sider af gør det selv softbox’en. Jeg lavede to forskellige størrelser sider. De to sider der skal være på siderne af min blitz, og de to sider der skal være på over og undersiden af blitzen. Begge de to størrelser har samme grundform, forskellen på dem er længderne på de parallelle sider i trapezen (wikipedia om trapez). Til de små sider har jeg lavet den ende som sidder på blitzen 5 cm og den anden ende 25 cm. Så har jeg sørget for at lave en 5×5 cm firkant som kan sættes på blitzen, og lidt flapper til at hjælpe mig med at sætte tingene sammen, de kan ses på billedet.

En side af softbox'en med flapper til lim og clips.
En side af softbox’en med flapper til lim og clips.

De to andre sider har jeg gjort lidt større og her er de parallelle sider 8 cm og 28 cm. Fælles for alle fire sider er at jeg har gjort dem 25 cm lange. Jeg skal nok prøve at få lavet en skabelontegning som jeg kan uploade snarest. Men nu er det bare at få skåret alle fire sider ud.

De fire sider til en gør det selv softbox.
De fire sider til en gør det selv softbox.

Nu har jeg alle min fire sider til softboxen, nu skal de så beklædes med sølvpapir på indersiden, så vi kan få alt det dejlige blitzlys kastet fremad. Jeg har valgt at bruge lim-mus, da de er nemme at styre ret præcist, og jeg nogle gange er lidt fumlefingret. Sørg for at få lim ud til kanterne af den flade der skal være inde i softboxen, og læg så sølvpapiret forsigtigt på og glat det ud så godt som muligt.

Side med sølvpapir. Læg mærke til hvilket område der er sølvpapir på.
Side med sølvpapir. Læg mærke til hvilket område der er sølvpapir på.

Som det fremgår af billederne har jeg også ladet en kant sidde på det der bliver forenden af softboxen. Det har jeg gjort, for at øge stabiliteten i min gør det selv softbox, og for senere at kunne montere forskellige fronte på den.

Efter at have sat sølvpapir på alle fire sider, har jeg taget mine monteringsflapper og lige bøjet dem over en bordkant. Det gør dem nemmere at arbejde med, når softboxen skal clipses sammen.

De fire sider til gør det selv softboxen med flapperne bøjet.
De fire sider til gør det selv softboxen med flapperne bøjet.

Nu tager jeg så en af siderne med 5 cm endestykke og en med 8 cm endestykke. Jeg holder med en kant sammen, som vist på billedet. Når jeg har fået begge ender af kanten til at passe clipser jeg flapperne for de to sider sammen.

De to første sider clipset sammen.
De to første sider clipset sammen.

Herefter tager jeg de næste sider og clipser på en af gangen efter samme princip. Vupti, så har jeg en pyramideform med sølvpapir på indersiden, og jeg er meget tæt på at have en færdig gør det selv softbox.

En næsten færdig softbox. Uhh shiny!
En næsten færdig softbox. Uhh shiny!

Nu er der lidt pillearbejde tilbage. Det første jeg har gjort herefter, er at sætte sort gaffatape på kanter og hjørner, så jeg er sikker på at der ikke kan komme lys ud nogle uønskede steder på min softbox.

Softbox med gaffa til at tætne hjørner.
Softbox med gaffa til at tætne hjørner.

Herefter har jeg lige sat en kant gaffa på rundt på hele forsiden. Primært fordi det ser bedre ud, og også for at gøre den lidt mere stabil. Så har jeg gaffaet mine fire halvstore papirclips fast i hver deres hjørne. De skal bruges til at sætte mine forskellige fronter fast med. Jeg vil nemlig gerne kunne sætte farvede filtre på.

Den færdige gør det selv softbox, uden front på.
Den færdige gør det selv softbox, uden front på.

Nu mangler vi bare at sætte en front på, og montere den på blitzen. Jeg har valgt at bruge bagepapir i mine indledende øvelser. Jeg har monteret softboxen på blitzen ved at sætte en stor postelastik rundt om papflapperne på bagenden, det virker meget fint. Men jeg vil gerne videreudvikle den til at være smartere, jeg overvejer at lave en gør det selv speedstrap efter Sørens anvisninger, og sætte velcro på indersiden af papflapperne.

Den færdige gør det selv softbox med bagepapir.
Den færdige gør det selv softbox med bagepapir.

Det eneste der mangler nu er selvfølgelig at teste min softbox, så her er to billeder af min kones nisser, så man kan se forskellen med og uden softbox.

Nisser uden softbox, med blitz på 1/128 power.
Nisser uden softbox, med blitz på 1/128 power.

Og til sidst med softbox.

Nisser med softbox. Blitz på 1/64 power.
Nisser med softbox. Blitz på 1/64 power.

Jeg synes den virker efter hensigten. Så nu vil jeg prøve at skyde lidt med den det næste stykke tid. Så der skal nok blive flere indlæg om min gør det selv softbox.

4 Kommentarer

 1. Super fedt lavet!!! Overvejer lidt at gøre dig kunsten efter da jeg heller vil (kan) ofre hvad en “rigtig” softbox koster. Men det jeg tænker på er om bagepapir er “farve neutralt”, hvordan kommer du rundt om det? bliver lyset ikke for varmt/gult? opsætter du hvidbalancen manuelt?

  Tak for inspirationen 🙂

 2. Hej Michelle. Jeg sætter hvidbalancen manuelt eller i efterbehandlingen. Nu er jeg begyndt at bruge en stor Ezybox i stedet for min hjemmelavede. Det er lidt federe men meget dyrere.

 3. Hej David,

  Når jeg har afleveret mit speciale på tirsdag kaster jeg mig frådende over min foto og DIY hobby igen.

  -Bo

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Fotografi, Udstyr og Eventyr » Gør det selv: Softbox
 2. Rehabilitering af bloggen | Fotografi, Udstyr og Eventyr

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.