Min første gang som Bryllupsfotograf

Brud, Gom og det store følge
Brud, Gom og det store følge

Min kones gode veninde Victoria blev gift med sin udkårne Michael for en lille måned siden.

Bryllupsbillede af Victoria og Michael der kysser bag hatten.
Hun fik hatten og han fik buketten og så måtte de ellers kysse i skjul bag hatten.

Vi har længe vist at vi skulle med og jeg havde gået og tænkt om jeg bare skulle nappe mit lommekamera med, eller om jeg skulle tage mit spejlrefleks og se om jeg kunne lave nogle gode billeder. Svaret kom 4 dage før brylluppet, da Victoria og Michael spurgte om ikke jeg havde lyst til at være deres semi-officielle bryllupsfotograf, de havde nemlig ikke hyret en. Selvfølgelig ville jeg det, det var jo en chance for at prøve noget nyt.

Så dagen før blev alle batterier ladet op, memory cards blev tømt og jeg blev lidt nervøs, for hvad nu hvis man kiksede jeg har jo ikke prøvet det før. Jeg er jo fortrolig med mit udstyr og jeg havde jo fortalt det unge brudepar at jeg ikke havde taget bryllupsbilleder før, og det var de ok med, så alle bekymringer blev lagt på hylden.

Nu skulle jeg bare koncentrere mig om at få nogle billeder der blev gode og som de viste deres store dag. Der måtte ikke fotograferes i kirken under vielsen (og da præsten er bruden mor, blev det overholdt) så jeg stod klar til at fange dem, da de trådte ud i den bagende varme Juli sol.

Bryllupsbillede af Victoria og Michael der kommer ud af kirken
Hele ceremonien i bedehuset skal lige synkes en gang.

Jeg er selv ret glad for det her billede, parret stråler af glæde, men skal også lige nå at forstå at de lige er blevet gift. Efter gæsterne var drysset ud af kirken havde jeg håbet at vi kunne komme ind i kirken og tage et par billeder, men de havde travlt med at gøre klar til det efterfølgende bryllup, æv-bæv.

Victoria og Michael er meget glade for gåture og det havde de valgt skulle indgå i dagen, så fra kirken på Frederiksberg gik turen til fods gennem Frederiksberg have til receptionen i Valby.

Bryllupsbillede fra Frederiksberg have
I fuld fart gennem den gamle have

Da gåturen er vigtig for brudeparret, ville jeg jo gerne have et par gode billeder. Men turen foregik i raskt trav uden pauser, hvilket var lidt af en udfordring, så jeg løb rundt i bryllupstøj med kamera i 30 graders varme. Jeg er selv tilfreds med de to billeder fra turen, som jeg synes illustrerer den raske gåtur med det store følge.

Brud, Gom og det store følge
Brud, Gom og det store følge

Efter gåturen gennem Frederiksberg have var der reception i Valby, hvorefter det var tilbage til Josti i Frederiksberg have til festen. Inden festen på Josti havde jeg lige 20-25 min med brudeparret i Frederiksberg have til at få taget et par officielle bryllupsbilleder. Det første billede i indlægget er en af disse og det er dette sidste billede også.

Brudeparret på en bro i Frederiksberg Have
Brudeparret på en bro i Frederiksberg Have

Alt i alt var det en meget lærerig dag for mig. Selv om brudeparret måske ikke forventer det store, så har de stadig nogle ønsker og idéer, og de havde været rare at vide på forhånd. Så en anden gang vil jeg gerne planlægge mere en 3 dage i forvejen, og have lidt mere tid til at planlægge. Jeg fik prøvet min blitz off-kamera uden for, og fik set de udfordringer der er i det. Jeg fandt ud af at jeg til fest billeder ønsker mig et lysstærkt zoom-objektiv og et kamera med bedre iso-performance. Men overordnet fik jeg helt sikkert blod på at skyde mere af den slags, for selv om det var varmt og hårdt, var det rigtig sjovt.

Flere bryllupsbilleder på flickr.

19 Kommentarer

 1. Jeg er ked af at være på brokrøvens side, men magen til omgang amatørpis skal man lede længe efter, måske skulle man snart sætte grænser hvad man kalder fotografi og amatør-ditto,
  det er ligesom det at have købt et kamera, bevirker at man kalder sig fotograf. Det er ødelæggende for faget, at folk ikke gider sige fra. selv om de har brugt 5000 kr på et kamera.

 2. Hej Mogens

  Det var da en vældig omgang konstruktiv kritik du der kommer med.

  Hvis du læser indlægget og min blog, vil du bide mærke i at jeg aldrig har påstået at jeg er prof, og at jeg hele tiden prøver at blive bedre. Derfor viser jeg mit arbejde frem, så folk (og røvere) kan komme med kritik. Som der også står i indlægget, så var brudeparret gjort opmærksom på at jeg ikke havde prøvet at skyde et bryllup før, og jeg anbefalede dem at hyre en prof, hvis de ville være sikre på resultatet.

  Nu valgte de mig, og de har heldigvis været tilfredse med resultatet, ellers var de heller ikke blevet vist frem. Så nu håber jeg på den konstruktive kritik der kan lære mig noget.

  Jeg synes kommentarer som din er ødelæggende for udviklingen af fotografisk talent i Danmark. Hvis man kun kan tillade sig at vise noget frem der er i topklasse, så vil der være mange folk der ikke kan få den kritik der kan gøre dem bedre. Så fint nok at du synes billederne er noget amatørpis, men jeg vil meget gerne bede dig fortælle hvad du ville gøre anderledes for at gøre dem bedre, ellers kan jeg ikke bruge din kommentar til noget.

  EDIT: Hvis du mener at jeg er ødelæggende for faget fordi en prof kunne have tjent penge, hvis ikke jeg havde taget billederne, så tager du fejl. Jeg gjorde det som en vennetjeneste, og hvis ikke jeg havde gjort det, så havde en anden ven med et lommekamera gjort. Så der er ikke blevet taget arbejde fra en prof.

  -Bo

 3. Mogens har da vist et tema han har brug for at få ud.. Jeg er også lystig amatør fotograf, og ødelægger også faget når jeg kan komme til det..

  Gode billeder du har taget, stemningen er med og det er det vigtigste 🙂

 4. Du skal ikke lade dig slå ud af bitre gamle mænd der måske føler sig lidt truede 😉

  Synes det er en super debut du har haft og jeg kan tilføje at jeg har set langt, langt værre arbejde fra folk der har kaldt sig prof i årevis 🙂

 5. Kære Bo.

  Vær så venlig at modtage mine bedste lykønskninger i forbindelse med din ‘debut’ som bryllupsfotograf. Det kunne jeg formentlig ikke have gjort bedre (har aldrig prøvet det).

  Det ville dog være klædeligt om Hr. Mogens Laier ville have lagt et link på sit indlæg, så vi andre på lignende konstruktiv vis kunne have givet ham lidt konstruktiv kritik på hans egne fotografiske evner… Eller også var det vist meget godt, at han valgte ikke at gøre det.

  Velkommen i flokken af lykkelige debutanter – keep up the good work 🙂

 6. Tak for alle de flinke kommentarer.

  Jeg er ganske sikker på at Mogens er en dygtig fotograf og jeg har intet ønske om at tage arbejde ud af hænderne på proffer. Tværtimod har jeg altid anbefalet at hyre en prof (eksempelvis Søren fra bagkameraet.dk) når jeg er blevet spurgt, men da brudeparret sagde at hvis ikke jeg ville tage billeder, så ville gommens fætter på 16 år gøre det med et lommekamera, så mente jeg ikke at jeg forbrød mig mod nogen.

  Jeg føler mig absolut ikke god nok til at tage penge for det, og det sagde jeg til brudeparret, men jeg ville da være godt dum, hvis jeg ikke greb den chance for at lære noget. Vi er vel alle startet et sted.

 7. Gode billeder! Jeg bryder mig godt om serien, og der er tænkt over hvert billede. Det kan du sagtens være tilfreds med!

  Jeg nyder godt af at folk laver denne slags blog, og jeg bliver bitter, når nogen deler ud af deres billeder med ønske om konstruktiv kritik, og så bare bliver høvlet ned.

 8. Hej Bo

  Fandt lige din blog gennem gennem Sørens bagkameraet.dk. Kan kun tilslutte mig de øvrige kommentarer i rækken. Jeg synes faktisk, at du er sluppet rigtig godt af sted med bryllupsbillederne. Det var jo også første gang 🙂

  Keep up the good work

 9. Hej Bo

  For en første gangs bryllupsfotograf synes jeg sku du er sluppet udmærket fra det, og kan uden at skamme mig tilslutte mig de andre kommentarer her. Der er selvfølgelig altid plads til forbedring, men at kalde det noget amatør-pis synes jeg sku er en smule overdrevet – især når man ser herrens egne billeder.

  Jeg er altid blevet opdraget med, at man ikke skal kaste med bowlingkugler når man selv er en kegle – Det kunne man jo tænke lidt over 🙂

  Anders

 10. http://theonlinephotographer.blogspot.com/2006/06/great-photographers-on-internet.html Det er alt sammen noget amatørpis!

  Jeg kan ikke forstå kritikken. Hvis en amatør kan stjæle jobs fra professionelle så er den pro jo åbenbart bare ikke god nok? Ja det er svært at konkurrere med nogen der gør det gratis, så må den pro (som jo er pro) bare gøre det bedre?

  Jeg synes det er nogle fine billeder og jeg vil tro du kan fange noget som en udefrakommende person ikke ville kunne.

 11. Jeg syntes du har gjort det fint, i forhold til at det er din første gang. Og når brudeparret ikke umiddelbart er interesseret i bryllups billeder, så er det da også en gylden mulighed for dig, til at prøve det af. Det var samme måde det foregik for mig, til mit første bryllup.

  Det første og sidste billede er dem jeg syntes er bedste. Jeg ville nu godt se nogle flere billeder, hvis det var muligt 🙂

 12. Nå ja, og til Mogens’ kommentar kan man blot sige, at han må komme med nogle argumenter for, hvorfor han mener det er noget amatørpis. Selvfølgelig er det ikke lige så gennemarbejdet og perfekt som en professionel, men det er jo heller ikke det du er. Og når brudeparret er afklaret med det, så ser jeg ikke noget problem i det.

  Men man skal dog være klar over som amatør, at der er et kæmpe stykke arbejde i det og meget ansvar. Det er en meget hektisk dag. Jeg er selv kommet til mit 3. bryllup, dog har jeg holdt mig til familie og venner, som har set mine tidligere billeder.

 13. Hej Allan,

  Tak for kommentarerne. Har du set dem ovre på flickr? Der er et link i bunden af artiklen.

 14. Hej Bo. Som en en glad amatør og vil jeg gerne stille mig i rækken med lykønskninger og support. Jeg synes faktisk du har taget nogle fine billeder og du har efter min mening også ramt ånden / temaet for brylluppet.

  Keep’m coming. . . .

 15. Du skal tage godt i mod titlen amatør og man skal være velkommen til at kalde mig amatør 😉

  Med de nerver der høre til det første bryllup, så er det da ikke helt galt. Næste gang bliver det endnu sjovere, så thumbs up og find nogle andre som skal giftes 😉

  Personligt så mener jeg ikke at “Amatører” (eller skal vi kalde dem uøvede fotografer, som det jo det der henvises til), kan tage arbejde fra dygtige professionelle (folk der lever af det), så længe de kan levere en ordentlig kvalitet.

  Dog vil jeg advare dig, om at smide kontakt informationer om andre ud, med mindre du er 100% på at det er ham(nu kan du jo se hans mail adresse). Det er ikke første gang jeg har set nogle bruge andres navne, bare for “sjovt”.

  Defination af amatør:

  En amatør (af lat. amare, elske) betegner et menneske med lidenskabelig eller kærlighedsfuld tilgang til et område i livet – f.eks. et fag- eller kunstområde, som mest finder sted i fritiden og derfor er en hobby. Dette til forskel fra en professionel, eller en som sigter mod at blive professionel, der har til formål at leve af sin gerning.

  (http://da.wikipedia.org/wiki/Amatør)

 16. Hej Jakob

  Tak for din kommentar. Du har helt ret i at man ikke skal pege fingre, slet ikke når man ikke er 100% sikker. Jeg tror bare jeg var lidt ophidset over hans måde at skrive på. Nu har jeg fjernet mit gæt.

  Jeg har intet i mod at blive kaldt amatør. Det er hvad jeg kalder mig selv. Det var mere det påhæftede ‘pis’ og kommentarerne om at jeg ødelægger faget, som fik mit pis i kog.

 17. Hehe, ja det kender jeg godt, man har bare lyst til lige at …..

  Sådan er der jo bare nogle folk der er og hvis han og hans kollegaer føler sig truet af folk som dig og mig. Så burde bare stramme op og levere noget bedre billede materiale eller finde sig et andet job.

  Survival of the fittest 😉

 18. Jeg kom lige forbi igen – Prøv allesammen lige at lave en Google Billedsøgning på “Mogens Laier”

  Retorisk spørgsmål: Er det injurier hvis jeg kalder ham for en bitter gammel mand der da han peakede i ca. 1980 kunne svinge sig op til “Middelmådig”?

 19. Nu aner jeg intet om injurier rent lovmæssigt, men når han går så langt at han ikke synes jeg kan tillade mig at kalde det jeg laver for fotografi, så synes jeg det er helt ok at sætte den slags prædikater på ham. 😉
  Tillykke med det nye kamera forresten. Hvis det pludselig en dag er forsvundet ved et indbrud, så er det sikkert mig.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.