Høje ISO værdier og støj

Loftudsmykning fra kirken i Firenze
Den fulde loftudsmykning.

Bare fordi jeg holder ferie, er det jo ikke ensbetydende med at jeg tager billeder, tværtimod. 😉

For en 2½ uge side var jeg fotograf til et bryllup, det var en vennetjeneste, og med kort varsel, så der var ikke så meget planlagt, jeg sørgede blot for at have alle mine batterier ladet op, og have alt mit grej med. Så snart jeg har fået redigeret billederne igennem og overgivet dem til brudeparret, skal jeg nok få smidt et par stykker her på bloggen.

Men nok om bryllup, denne post skal derimod handle om ISO og støj. Jeg render rundt med et EOS 40D og er egentlig udmærket tilfreds med det. Langt hen af vejen tager det fine billeder. Jeg har både før og efter jeg har anskaffet kameraet læst en masse om det, og en ting der går igen overalt, er beskrivelserne af den meget ringe ISO performance. Indtil videre har jeg klaret mig, for jeg kan som regel holde mig inden for området 100 – 400 med en enkelt afstikker til 800 i ny og næ. Men da jeg i forrige uge stod i Basilica di San Miniato al Monte‎ i Firenze og ville have nogle billeder af udsmykningen, så var ISO 800 ikke lyst nok. Hvad gør man så? I alle de fancy bøger jeg har læst om fotografi er der altid en historie om at et dårligt billede er bedre end intet billede. Så jeg fyrede op på ISO 1600 og knipsede et par skud. Taget i betragtning hvor mørkt der var synes jeg, at jeg er sluppet heldigt fra det.

Loftudsmykning fra kirken i Firenze
Den fulde loftudsmykning.

Med det blotte øje kunne man ikke ane meget mere end guldkanten på Jesus kappe.

Herunder er et 100% udsnit. Det kan godt være at motivet er rimeligt støjtolerant, men det er ikke sidste gang at jeg har bevæget mig op på ISO 1600, for et billede med den smule støj er helt sikkert bedre end et der er dobbelt så rystet. Man kunne selvfølgelig også løse det med nogle mere lysstærke objektiver, men det har jeg ikke råd til lige nu.

100% beskæring af Jesus
100% beskæring af Jesus

Så kom der også lidt med fra min ferie. Nu vil jeg læse de sidste sider af Joe McNallys ‘Hot Shoe Diaries’ så jeg kan skrive lidt om den, og så få lavet nogle bryllupsbilleder klar så jeg kan vise dem.

2 Kommentarer

  1. Ja, mit 30D er heller ikke konge over støjen. Men jeg vil hellere skyde på f/1.4 og ISP 3200 end at benytte dens build-in flash. Man kan gøre en del med støjen i sin RAW converter. Lightroom 3 håndterer det faktisk udmærket.

    Glæder mig til at læse om Joe McNallys ‘Hot Shoe Diaries’ og se nogle flere af dine fotos. Var selv ret glad for Joe’s ‘The moment it clicks’.

  2. Ja, build-in flash er generelt noget værre snavs. Den blev dog brugt en enkelt gang på ferien, men kun fordi jeg ikke havde min 580’er med.

    Jeg håber at jeg har lidt tid i weekenden til at få skrevet de næste to indlæg, for de er ved at være klar inde i hovedet. 😉

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.