Anmeldelse: Fotobogen af Casper Tybjerg

Fotobogen af Casper Tybjerg
Fotobogen af Casper Tybjerg
Fotobogen af Casper Tybjerg

Jeg fik Fotobogen af Casper Tybjerg for et par måneder siden, og har endelig haft tid til at læse den. Mine forventninger til bogen var høje, da jeg har hørt meget godt om Casper Tybjergs bøger.

Mit førstehåndsindtryk af bogen er vauw, den er stor og flot, meget stor. Efter en hurtig bladren igennem bogen konstaterer jeg at den er smækfyldt med flotte billeder, og trykket er af høj kvalitet. Bogen er på 224 sider trykt på tykt fotopapir. Den er meget indbydende, og jeg havde meget svært ved at lade den ligge til jeg havde ordentlig tid.

Bogen er delt i forskellige afsnit der spænder meget vidt. Den starter ud med at beskrive forskellige typer kamera og udstyr samt hvilke tanker man skal gøre sig når man anskaffer sig nyt udstyr. Denne del af bogen er holdt forholdsvis kort, hvilket jeg mener er godt, da det er information man ligeså godt kan snakke med fotohandleren om og som ændrer sig hele tiden med udviklingen af nye teknologier. I mine øjne begår Casper Tybjerg den fejl af snakke om megapixels og forholdet mellem antallet af megapixels og størrelsen på billedfiler, hvilket han holder op i mod hvor store hukommelseskort man skal investere i. Det er information der allerede da jeg læste bogen er forældet. For det første er der ikke en direkte sammenhænge mellem antal pixels og størrelsen på billedfilen, der skal også regnes med hvordan og hvor meget de forskellige kameraer komprimerer billederne, så det afhænger meget af kameraproducenten. For det andet sker der hele tiden ændringer i størrelsen og prisen på hukommelseskort. Med det sagt så er grundpointerne i afsnittet ganske udmærkede.

Den næste del af bogen beskæftiger sig med teknikken. Denne del af bogen tager udgangspunkt i at læseren har købt et spejlreflekskamera. Ud fra denne antagelse gennemgår bogen hvordan blænde, eksponeringstid og ISO påvirker billederne. Herudover beskæftiger afsnittet sig også med forskellige udstyrsmuligheder, primært objektiver. Her er fokus på hvilke objektiver man kan/skal bruge i hvilke situationer samt hvilke egenskaber ved objektiverne man skal være opmærksom på. En lille del af afsnittet kommer også forbi filtre og flash. De to første afsnit fylder sammen med indledningen af bogen ca. 80 sider. På de sider er der brugt ca. halvdelen af pladsen på billeder til at illustrere emner og til bare at vise flotte billeder. Det forhold sammen med de forholdsvis mange emner gør at hver emne kun bliver rørt overfladisk. Jeg tror at afsnittet vil virke som en god introduktion til begreber, teknik og udstyr for en nybegynder, men hvis man bare har en smule erfaring og har sat sig lidt ind i mulighederne med DSLR, så tager man ikke meget ny viden med fra denne del af bogen.

Efter denne gennemgang af kameravalg og grundlæggende teknik forsætter bogen med et afsnit de selv har valgt at kalde Inspiration. Det er i mine øjne her at bogens sande styrke ligger. I denne del tager Casper Tybjerg udgangspunkt i forskellige situationer, motiver og muligheder og gennemgår hans tilgang til dem. Han husker hele tiden en på at man skal være tålmodig og have øjnene med sig, men udover det, så giver han gode eksempler på billeder fra de forskellige situationer. Han giver også gode råd til hvordan man kan finde de motiver man søger, så som at spørge de lokale når man er ude og rejse osv. Emnerne i denne del af bogen spænder vidt, fra tips og inspiration til fotografering af årstiderne over rejsefotografering på forskellige eksotiske steder til fotografering af mennesker delt ind i portrætter, børn og situationer som bryllupper og lignende. Det er også i denne del af bogen at der er virkelig mange storslåede billeder. Jeg synes den del af bogen er rigtig god, og jeg vil helt sikkert kunne bruge den som inspiration eller opslagsværk når jeg skal ud og fotografere, så man har et par ekstra idéer med i tasken.

Efter den utrolig flotte og inspirerende del, bevæger bogen sig over i efterbehandling af billeder på computeren. Dette afsnit lider af de samme ting, som afsnittene om teknik og udstyr. Det er meget overfladisk og i mine øjne burde man have undladt at tage det med, for som det er nu tilføjer det meget lidt værdi for læseren. Enten skal det væk eller også skal der tilføjes nogle sider, som giver brugerne et bedre startsted. Derudover lider afsnittet under at bogen henvender sig fotografer med alle fabrikater af kameraer og derfor kan den ikke kigge på det software der kommer sammen med de forskellige apparater. Jeg mener at de fleste der lige har bevæget sig over i DSLR fotografering vil have stor glæde af den software der følger med deres kamera. Dette afsnit tager i stedet udgangspunkt i Photoshop, der er et professionelt værktøj til over 7000 kr. for en licens. Et værktøj der vil forvirre de fleste begyndere og hvor de færreste måske vil ofre prisen. Det sidste problem med et software afsnit er at det ligesom megapixels og hukommelseskort gør bogen tidsbestemt, da software ændrer sig meget og hurtigt. Mit råd vil være at udelade afsnittet og i stedet henvise til steder hvor man kan finde information om de forskellige typer software der findes.

Til slut kommer vender bogen lige et par tanker omkring rettigheder og etik i forbindelse med brugen af de billeder man tager, og specielt hvis man bruger dem på nettet. Det synes jeg er en rigtig god idé, og det runder bogen fint af, sammen med den efterfølgende ordliste der forklarer mange af de begreber der er brugt gennem bogen.

Konklusion

Overordnet synes jeg det er en god bog. Den har for mig været et godt supplement til det Canon EOS kursus af Kim Skovsby jeg har været på, da det kursus primært fokuserede på teknik og ikke så meget på inspiration og idéer.

Den første del af bogen henvender sig til folk der er helt grønne inden for fotografi. Det næste afsnit er mest til dem der gerne vil bevæge sig fra point’n’shoot og videre til mere avanceret fotografering med spejlrefleks. Inspirationsdelen af bogen er meget god, og jeg mener den vil kunne bruges af de fleste uafhængigt af erfaringsniveau, da man altid kan bruge et par ekstra idéer inden man skal ud og fotografere. Softwaredelen skulle enten udbygges eller skæres væk, jeg hælder nok mest til det sidste. Slut kommentarerne om etik og rettigheder synes jeg er meget relevante, specielt i disse facebook tider, hvor billeder spredes hurtigt.

Jeg vil give bogen en karakter på 4 ud af 6.

Nu vil jeg så se at få fingre i Casper Tybjergs bog om fototeknik og se om den giver mig noget mere inden for det område. Den burde jo grave noget dybere.

1 Trackback / Pingback

  1. Fotografi, Udstyr og Eventyr » Mini-anmeldelse: Fototeknik af Casper Tybjerg

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.